Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Több tízezer nagy lilik a Fertőn
Ha jelentősen hideg, havas idő köszöntene be, a nagy lilikek valószínűleg felkerekednének az atlanti partvidékre Fotó: Sopronmédia

Több tízezer nagy lilik a Fertőn

| sopronmedia.hu | Zöld Sopron

A becslések szerint akár negyvenezer nagy lilik is telel a Fertő tónál. A madarak az enyhülő telek miatt gyakran már csak márciusban hagyják el a mi vidékünket, és ekkor indulnak vissza északra, a fészkelőhelyükre.

A Fertő tó lakatlan részének téli köntöse nem tűnik barátságosnak: hideg szél és jegesedés jellemzi, ez a környezet azonban a nagy lilik számára teljesen ideális. – Az időjárás, amelyet nálunk találnak, nagyjából megfelel annak, amely a költési időszakuk egy részén uralkodik a fészkelőhelyükön – mondta Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park osztályvezetője. – Ezért nem érinti különösebben rosszul a madarakat, hogy itt gyakran fagy, és csapadékos az idő. A nagy lilikek a Fertő esetében is a vízen éjszakáznak és onnan járnak ki táplálkozni.  

– A kilencvenes években sokkal kevesebb ilyen madár vonult át hazánkon – tette hozzá Pellinger Attila. – Ezek a madarak a vonulási útvonalukat időről időre változtatják a mindenkori körülményeknek megfelelően. Az előbb említett évtizedben például a vetési lúd volt nagyon gyakori errefelé, amelyből ma szinte alig bukkan fel néhány egyed. A nagy lilik 20–40 ezres példányszáma, amely jelenleg a Fertő tónál található, most már tulajdonképpen átlagosnak tekinthető.

Ha jelentősen hideg, havas idő köszöntene be, a nagy lilikek valószínűleg felkerekednének az atlanti partvidékre – azonban az enyhülő telek miatt gyakran már csak márciusban hagyják el a mi vidékünket és indulnak vissza északra, a fészkelőhelyükre.

Forrás: sopronmedia.hu

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...