Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A mesebeli házikóból…
G. Szabó Judit

A mesebeli házikóból…

| Köves Andrea | Kultúra

Tíz esztendeje hunyt el a neves írónő, G. Szabó Judit, aki élete utolsó éveiben egy soproni, kis erdei házikóban írta ifjúsági regényeit.

Közel 15 évvel ezelőtt meglepődve értesültem róla, hogy G. Szabó Judit, a csodás pöttyös könyvek írója Sopronban él. Telefonos megkeresés után meghívott a vadregényes erdei házikójába. A 80. évét meghazudtoló frissességgel, derűvel, életkedvvel nyitott ajtót. Végigvezetett az aprócska házikón, aztán órákon keresztül mesélt. Megtudtam, hogy Sopronban született, és ötéves kora óta zongoraművésznek készült. Aztán a zene iránti elkötelezettségét elsodorta a gyerekek iránti szeretete, így tanítóképzőt végzett, mellette belevágott a Képzőművészeti Főiskolába is, de végül szülői nyomásra üzemmérnökként helyezkedett el egy angyalföldi kazánépítő üzemben. A régi fotók bizonyítják: akár fotómodell is lehetett volna. Mint mesélte: sokan ostromolták, ám csak a férje tudta igazán rabul ejteni, akinek a „hozománya” volt két tündéri kis ikerlány, ifjúsági regényeihez ők szolgáltatták a fő mintát. A humor a lételeme volt, így a gyárban kollégáit is vicces történetekkel szórakoztatta, az ő biztatásukra küldte be különböző lapoknak humoros írásait, amelyeket sorra meg is jelentettek. 

Ezt követték az ifjúsági regények, és a nagy sikerre való tekintettel végre csak annak élhetett, amit igazán szeretett: az írásnak. Regényei – A macskát visszafele simogatják, Hárman a szekrény tetején, Megérjük a pénzünket! és még számos alkotás – nagy érdeklődésre találtak az ifjúság körében.

Amikor férje elhunyt, visszaköltözött Sopronba, népszerű regényeket írt az utolsó években is. Aki kezébe veszi az utolsó évek egyik regényét, A Madárijesztő-házat, az képzeletben bejárhatja G. Szabó Judit egykori mesebeli erdei házikóját. A kertben egy, a Macskakő Gyermekmúzeum által kihelyezett tábla is tiszteleg emléke előtt. A 85 éves korában elhunyt írónő egyik regényének mondata sokat elmond hitvallásáról: „Nincsenek kis gondok és nagy gondok. Nincsenek felnőttek és gyerekek. Emberek vannak. És Embernek lenni nem is olyan egyszerű...”.

Kapcsolódó cikkek

Ifjú Ádámok és Évák

Ifjú Ádámok és Évák

2024. 02. 21. | Bertha Ágnes

Kétszer is bemutatták múlt héten soproni és Sopron környéki diákok az Ádámok és Évák elnevezésű előadást, amely Madách Imre: Az ember tragédiája című...