Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hivatásuk az értékteremtés
Dr. Varga László pontosan húsz éve dolgozik a Soproni Egyetemen, kitüntetését munkája szép visszaigazolásának tartja. Orbán Júliát a díj megerősítette abban, hogy jó úton jár, amikor minden napot igyekszik minőségi tartalommal megtölteni. Fotók: Filep István

Orbán Júlia és dr. Varga László is óriási megtiszteltetésnek tartja a kitüntetést

Hivatásuk az értékteremtés

| Köves Andrea | Kultúra

Magas rangú állami kitüntetést vehetett át az államalapítás és Szent István ünnepén Orbán Júlia soproni versmondó, a Pedagógusok Soproni Művelődési Háza igazgatója és dr. Varga László, a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának dékánja.

Három hivatás élteti

A kultúra nagykövete – így lehetne röviden jellemezni a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel elismert Orbán Júlia tevékenységét, ám ő ennél szerényebben fogalmaz: „a népművelés, a versmondás és a tanítás éltet”.

– Nagyon-nagyon váratlanul ért ez a díj, őszinte leszek, amikor megkaptam az értesítést, fél órán át potyogtak a könnyeim – idézte fel Orbán Júlia. – Különösen szívmelengető, hogy olyan tevékenységekért tüntettek ki, amelyek folyamatosan, napról napra örömet adnak számomra, legyen szó a versmondásról, a pedagógusi tevékenységről vagy a népművelésről. Az indoklásban két fontos területet emeltek ki: a Kárpát-medence szerte végzett identitáserősítő munkámat, illetve Sopron kulturális életét meghatározó értékközvetítő tevékenységemet.

A kitüntetett a határainkon túl, Kárpátalján, Erdélyben, a Felvidéken és a Délvidéken is rendszeresen fellép anyanyelvi műsorával. Ezek az alkalmak megerősítik abban, hogy milyen nagy kincsünk és egyben erőforrásunk az anyanyelvünk. Ugyanígy szívügye szeretett városa, Sopron kulturális életének ápolása, gazdagítása. Ugyanolyan szívvel-lélekkel áll ki a katedrára a handleros diákokat tanítani, mint amilyen odaadással szervezi a Pedagógusok Művelődési Házának értékteremtő programjait, aki pedig valaha is hallotta már Orbán Júliát verset mondani, az átélhette azt a csodát, amikor az előadóművész a választott versével eggyé válik.

A díj megerősítette abban, hogy jó úton jár, amikor minden napot igyekszik minőségi tartalommal megtölteni. Ennek a hitvallásának jegyében a közeljövőben is újabb és újabb színvonalas program várja majd a művelődési ház közönségét. A most készülő Hűség énekei című önálló műsorával pedig szeretné a soproni polgároknak megköszönni, hogy figyelnek rá, amelyet a több száz melegszívű gratuláció is mutatott a díj átvétele után.

Szárnyakat ad kollégáinak és a hallgatóknak

Magas színvonalú kutatói–oktatói és vezetői munkájáért, valamint a soproni pedagógusképzés színvonalának növeléséért vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést dr. Varga László.

– Örömünnepként éltem meg a kitüntetés átvétele előtti napokat, ám ekkor még csak a feleségemnek és a gyermekeimnek mondtam el, milyen óriási megtiszteltetés ért – mesélte lapunknak. – Később talán még a díjnál is jobban melengette a szívemet az átvétele utáni sok-sok személyes hangvételű gratuláció, elmondhatatlan érzés volt, amikor 10–15 éve végzett tanítványaim írtak megható üzeneteket. A díj kapcsán felidéztem magamban nagyapám meghatározó alakját. Egy kis szigetközi faluban, a mesék, a folklór világában nőttem fel, ahol nagyapám igazi közösségépítő emberként élte életét. Azt szoktam mondani, ő volt életem első professzora, pedig csak hat elemivel rendelkezett, ám a bölcsességével, mai nyelven szólva „magas érzelmi intelligenciájával” örök útravalót kaptam tőle. Dékánként igyekszem figyelni kollégáim minden rezdülésére, a közösségépítő programokra, bízom bennük, és biztatom őket. Küldetésem, hogy örömmel jöjjenek be a Benedek-karra, az oktatók jó hangulata pedig a hallgatóinknak is igazi ajándék.

A kitüntetett jól ismert energikusságáról, végtelen munkabírásáról, illetve mély humánumáról. Mindezeknek köszönhető, hogy sikerült megteremtenie munkája során a kutatói, az oktatói és vezetői tevékenység összhangját. Szakterülete a kisgyermekkori neuropedagógia, kutatási eredményei kimagaslóak ezen a területen. A Benedek-kar dékáni irányítása alatt „szárnyal”: az idei tanévben rekordmennyiségű, összesen 692 hallgató kezdi meg tanulmányait a karon.

Dr. Varga László idén jubilál, húsz esztendeje dolgozik a Soproni Egyetemen, a kitüntetést munkája szép visszaigazolásának tartja, és egyben születésnapi ajándéknak is, hiszen hamarosan betölti hatvanadik életévét.

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...