Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Koncerttel tisztelegnek
Száz éve született Kovács Sándor karnagy. A Sonitus Scarbantiae Nőikar december 16-i koncertje az ő emléke előtt tiszteleg.

Kovács Sándor karnagy a soproni kórusmuzsika kiemelkedő alakja volt

Koncerttel tisztelegnek

| Köves Andrea | Kultúra

Sok-sok emlékezetes fellépés és annál is több közös próba köti össze a 2008-ban alakult Sonitus Scar­bantiae Nőikart, amelynek élén egy évtizede Harcz Katalin karnagy áll. A kórus lelkesen készül hagyományos adventi koncertjére.

Különleges lesz az idei ünnepi fellépés a Szent György-templomban december 16-án, a koncert Kovács Sándor karnagy emléke előtt tiszteleg. A soproni kórusmuzsika kiemelkedő alakja, a Sopron Kultúrájáért, valamint Civitas Fidelissima díjas karnagy, egykori tanszékvezető főiskolai tanár és a soproni zeneiskola egykori igazgatója 100 évvel ezelőtt született.

– Sanyi bácsi csodálatos lélek volt, sokunknak adott életre szóló útravalót – mesélte Harcz Katalin. – 90. születésnapján, 2013-ban adtunk egy ünnepi koncertet, ahol köszöntöttük, ő pedig a maga szerény módján meghatódott. Már akkor megfogalmazódott bennünk, hogy megünnepeljük a századik születésnapját is, de sajnos 94 évesen itt hagyott minket. Most egy emlékkoncert formájában tisztelgünk előtte.

A repertoárban azok a művek szerepelnek, amelyeket Kovács Sándor szeretett, és amelyek a karácsonyi ünnepkörhöz is kapcsolódnak. A karnagy után sok kotta, tárgyi emlék, dokumentum maradt a Benedek-karon, a jubileumi koncerten ezekből is szemezget a kórus. A Sonitus Scarbantiae Nőikar vendége lesz az adventi koncerten a Liszt Ferenc Pedagógus Énekkar is, hiszen a kórus 1948-ban alakult Sopronban Kovács Sándor vezetésével, így számukra is fontos a jubileum méltó megünneplése.

Halmos Erika zongoratanár, a női kar tagja azok közé tartozik, akik személyesen is ismerhették, és akik töltekezhettek a száz éve született karnagy zene iránti tiszta, alázatos elköteleződéséből. Ezekkel a szavakkal idézte fel az alakját: – Sándor bácsi hihetetlenül színes egyéniség volt: zenéhez alázat, munkában a tökéletesség igénye, emberi kapcsolatokban tisztelet, szeretet és humor jellemezte. Számtalan közös muzsikálásunk, élményünk és beszélgetésünk megalapozta elkötelezettségemet a kórusélet iránt. Elhivatottsága példaértékű egész életutamra. Mindig hálával gondolok rá.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Mélységek, magasságok

Mélységek, magasságok

2024. 04. 17. | Munkatársunktól

Mélységek és magasságok címmel hirdették meg a 2024/25-ös évadot a Soproni Petőfi Színházban. Színpadra kerül a Fellini-filmből írt színmű, az Országú...

A holokausztra emlékeztek

A holokausztra emlékeztek

2024. 04. 17.

A SOÁ fájdalma nemzetünk tragédiája – ezzel a címmel nyílt meg Tölgyesi Katalin és Hollay Loránt, az ARTalakulás Galéria művészeinek rendhagyó tárlata...