Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A törölköző nem véd…

Rendőrségi sorozat

A törölköző nem véd…

| Czetin Zoltán | Panoráma

A héten véget ér az iskola, kitör a vakáció, ráadásul nyitnak a strandok – fontos, hogy most is körültekintőek legyünk, és megelőzzük a vízparti lopásokat, baleseteket.

Törölközővel vagy pléddel precízen letakart táska – benne pénz, bankkártya, telefonok, drága óra. Gyakran láthatunk hasonló képet a strandokon. Pedig már a legkisebbek is tudják: a törölköző nem védi meg a személyes tárgyainkat…

– Fontos, hogy mindig annyi értéket vigyünk a strandra, amennyire feltétlenül szükségünk van – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Ha az egész család együtt pihen, akkor például nem muszáj mindenkinek behozni a mobiltelefonját. Aztán az összes iratra sincs szükség a vízparton. A legtöbb strandon már van széf, ezeket érdemes használni, hiszen így biztonságban tudhatjuk az értékeinket.

Természetesen a vízparton be kell tartani a fürdőzés alapvető szabályait: például felhevült testtel senki ne ugorjon hirtelen a vízbe, alkoholfogyasztás után szintén ne menjen a mélybe, de vízi járművet se kölcsönözzön!

– A gyerekek biztonsága is kulcsfontosságú – folytatta a bűnmegelőzési főelőadó. – A megosztott felügyelet nem jó megoldás, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy mindenki azt hiszi, hogy a másikkal van a gyermek. A kisebbeket csak felnőttel engedjük a vízbe, és gondoskodjunk a védőfelszerelésekről, ahogy a leégéstől, napszúrástól is óvni kell őket!

Fontos, hogy a parkolóban hagyott autó sem biztonságos értékmegőrző – táskát, telefont, tabletet soha ne hagyjunk az ülésen! Ahogy gyermeket, kisállatot se – a tűző napon pár perc alatt úgy felforrósodik az autó (lehúzott ablak mellett is!), hogy az életveszélyes lehet…

Kapcsolódó cikkek