Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A világhírű geofizikus utcája
A Tárczy-Hornoch Antal utca Sopron északkeleti ipari területén, az Aranyhegyen található. Fotó: Filep István

Sopronban járunk: A Tárczy-Hornoch Antal utcát 2004-ben nevezték el

A világhírű geofizikus utcája

| Munkatársunktól | Panoráma

Tudja, hol van a Thurner Mihály utca? Vajon kiről nevezték el a Károly-magaslati utat? És ki volt István bíró? Sorozatunkban nevezetes soproni utcákon kalandozunk.

A Tárczy-Hornoch Antal utca Sopron északkeleti ipari területén, az Aranyhegyen található, a Faller Jenő utcából indul ki, majd oda kanyarodik vissza. 2004-ben nevezték el a világhírű soproni geofizikus egyetemi tanárról.

Eredetileg szőlő- és szántóföldek helyezkedtek el ezen a területen a 19. században, Sau wühler, Sand, Kalkweg, Kroisbacher Steeg, Edelbrunn dűlők, amelyek Heimler Károly Sopron topográfiájának külterületi térképén azonosíthatóak. A Tárczy-Hornoch Antal utca a Sand dűlő területén található. Később aztán a mostani Aranyhegyen téglagyárak épültek, amelyek biztosították az 1850-es évek végi Sopron fejlődéséhez az építőanyagot.

A város északkeleti peremén 1988–1992 között épült fel az Ív utcai lakótömb. Az Aranyhegyen a következő lakóépületek aztán az 1990-es években jelentek meg, a 2000-es éveket követően pedig, miután az utolsó téglagyár is bezárt, felgyorsult a terület beépítése. A gyárak megszűnésével a terület átalakult, az új utcák, útvonalak nem őrizték meg régi helyüket, inkább kis- és kertvárosias szerepet kaptak. A Tárczy-Hornoch Antal utca egyik oldalán többemeletes társasházakat, másik oldalon családi házakat építettek. Az utcát Sopron belterület-szabályozási tervében fontosabb kiszolgáló útként tüntetik fel, a Faller Jenő utca felé eső területeket vegyes településközponti és gazdasági területként, a Nemeskúti út és a Vendel Miklós utca felé eső területeket pedig kertvárosias lakóterületként azonosítják.

Tárczy-Hornoch Antal szobra, valamint az általa alapított Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet falán 1990-ben elhelyezett tábla emlékezteti a Csatkai Endre utcában járókat a tudós munkásságára. A szobor az intézet előkertjének utcafrontján látható, Varga Éva (1949–) alkotta. A Tárczy-Hornoch Antal utca történetét Kollerits Beáta, a Soproni Múzeum munkatársa mesélte el.

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...