Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Életveszélyben  a „smombie-k”

Rendőrségi sorozat

Életveszélyben a „smombie-k”

| Czetin Zoltán | Panoráma

Évről évre ugrásszerűen nő azoknak a száma, akiket mobilozás közben gázolnak el az utakon. A szakemberek szerint, ha a figyelem 10 százaléka elvész közlekedés közben, akkor már veszélynek vagyunk kitéve.

Nézz fel, mielőtt átmész! Hasonló feliratokkal Sopronban is találkozhatnak a gyalogosok a kijelölt átkelőhelyeknél. Nem véletlenül. A tapasztalatok szerint egyre többen merülnek el a mobiljukban, és úgy lépnek le az útra, hogy nem néznek körül. Két sokkoló adat: Indiában óránként 17-en halnak meg az utakon mobilozás miatt, Dél-Koreában pedig 1600 embert gázolnak el évente hasonló okból.

– Döntsön helyesen, ne legyen smombie! – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – A smombie a smart-phone-zombie kifejezésből keletkezett, jelentése mobilzombi. A közlekedésben részt vevők már akkor veszélynek vannak kitéve (akár gyalog, kerékpárral, rollerrel, autóval haladnak), ha figyelmüknek 10 százalékát elvonja valami. Annak pedig, aki éppen chatel, üzenetet ír vagy fogad, videót néz, vagy telefonál, a figyelme döntő része erre irányul. Tehát így a közlekedés nagyon kockázatos.

A Soproni Rendőrkapitányság szakemberei felhívják a ­figyelmet a veszélyekre: az idei tanévben is prevenciós előadásokat tartanak az óvodákban, iskolákban, egyetemen. Ugyanakkor fontos, hogy a szülők is tisztában legyenek a veszélyekkel: tanítsák meg a gyermekeknek a mobilozás szabályait, mondják el, hogy két bedugott fülhallgatóval kockázatos közlekedni! Fontos, hogy se a szemét, se a fülét ne foglalja le semmilyen eszközzel a közlekedő, mert így balesetet okozhat, és veszélybe kerülhet.

Próbálja ki kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...