Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyanús esetekben hívja a rendőröket!

Rendőrségi sorozat

Gyanús esetekben hívja a rendőröket!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Külföldi számról hívták az idős asszonyt, akinek azt mondták, hogy a fia bűnügybe keveredett, ezért készpénzre van szüksége. Az elmúlt napokban sem pihentek a csalók, ezért fontos, hogy mindig éberek legyünk, és figyeljünk egymásra.

Többször írtunk már lapunkban is az unokázós csalókról. A becenév kedvesnek tűnik, pedig nagyon kegyetlen módszereket takar. A bűnözők általában vezetékes telefonokon csörögnek, az idős emberek hozzátartozóinak adják ki magukat, és miután megijesztik, összezavarják az áldozatokat, igyekeznek megszerezni a lehető legtöbb pénzüket. Nem egy esetben több millió forintot…

– Több bejelentést is kaptunk az év elején a rendőrségen, amit nagyon köszönünk – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Örömteli, hogy sokan nem dőltek már be a csalóknak, ugyanakkor még mindig előfordulnak átverések. Bevett módszer mostanában, hogy külföldi, 44-es vagy 49-es előhívójú számról csörögnek, és azt mondják, hogy Ausztriában keveredett bűnügybe egy hozzátartozó. Kérem, hogy legyen gyanús, ha külföldi a szám! Ne ijedjenek meg azonnal bontani a vonalat, minél kevesebb ideig beszélnek, annál kevesebb információt adnak ki magukról.

A szakember szerint csak együtt győzhetjük le a bűnözőket, fontos, hogy a családokban, baráti közösségekben beszéljenek az ilyen esetekről. Legyen egy titkos családi jelszó, amelyet használnak, kövessék az online felületeken a rendőrség hivatalos csatornáit, a közösségi oldalakon pedig osszák meg a személyes tapasztalataikat!

– Ne csak akkor értesítsék a rendőrséget, ha már bűncselekmények áldozatai, hanem akkor is, ha be akarták önöket csapni! – folytatta Cservenák Helga. – Ezek az információk sokszor hasznosak nekünk, segítik a nyomozást, ezért kérem, ne féljenek hívni a 112-t! 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Trianonra emlékeztünk

Trianonra emlékeztünk

2024. 06. 12.

– Trianon a példája annak, hogy mit veszíthet a magyarság, ha belekeveredünk egy újabb világháborúba – hangsúlyozta a nemzeti összetartozás napján tar...