Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mondjunk nemet a drogokra!
Alkoholt vagy cigarettát nem szabad 18 éven alulinak értékesíteni. Fotó: illusztráció

Rendőrségi sorozat

Mondjunk nemet a drogokra!

| Czetin Zoltán | Panoráma

Csak egy próba, csak egy cigi – de mi lesz utána? Súlyos egészségkárosodás, de akár meg is halhat a fiatal. A ­designerdrogoknak teljesen kiszámíthatatlan a hatásuk, éppen ezért az egyetlen biztonságos megoldás, ha kapásból nemet mondunk rájuk.

Június 26. a kábítószer-ellenes világnap – ilyenkor még nagyobb hangsúlyt fektetnek a drogprevencióra a szakemberek. A soproni rendőrség munkatársai is számtalan tájékoztató programot tartanak iskolásoknak, táborozóknak.

– A nyári szünetben fel kell hívnunk a figyelmet a veszélyekre, hiszen ilyenkor sok fiatal marad otthon egyedül – kezdte Babella-Lukács Katalin rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Nemcsak az illegális drogokról kell beszélnünk, hanem a legálisakról is. Utóbbi kategóriába soroljuk például az alkoholt, a dohányárut, a gyógyszereket, a koffeintartalmú szereket. Ezek is veszélyesek lehetnek, ráadásul alkoholt vagy cigarettát nem is szabad 18 éven alulinak értékesíteni. Az a célunk, hogy a fiatalok hiteles tájékoztatást kapjanak a veszélyekről.

A szakember hangsúlyozta: míg a legális drogok is rombolják az egészségünket, addig az illegálisak fogyasztása súlyos jogszabályi következményekkel is jár. A magyar törvények szigorúak, már a legcsekélyebb fogyasztást is büntetik.

– Az illegális kábítószerek közül nagyon népszerűek az úgynevezett designerdrogok – folytatta az őrnagy. – Ezekhez viszonylag olcsón hozzá lehet jutni, ugyanakkor az összetevőik ismeretlenek, a hatásuk kiszámíthatatlan. Egyszeri kipróbálás is okozhat súlyos egészségkárosodást, akár halált is. Fontos, hogy ezt tudják a fiatalok, mert így fognak megalapozott döntést hozni, és nemet mondani. 

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...