Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tanítsuk a gondoskodást!

Rendőrségi sorozat

Tanítsuk a gondoskodást!

| Czetin Zoltán | Panoráma

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél” – talán nincs olyan, aki ne ismerné a híres idézetet A kis hercegből. Különösen aktuális ez az állatok világnapja körül. A rendőrség ezúttal a felelős állattartásra hívja fel a figyelmet.

Október 4. az állatok világnapja – annak emlékére, hogy ezen a napon hunyt el Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje.

– Nagyon fontos, hogy minél fiatalabb korban felhívjuk a gyerekek figyelmét a felelős állattartásra – kezdte Cservenák Helga rendőr őrnagy, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. – Először is nem szabad, hogy egy kisállatot hirtelen felindulásból vásároljunk meg, csak azért, mert a gyerek elkezd minket nyaggatni, hogy milyen aranyos. Tisztáznunk kell, hogy annak az állatnak milyen igényei vannak, azokat mi ki tudjuk-e elégíteni. Nemcsak etetni kell, hanem biztosítani a megfelelő körülményeket, a kutyák esetében például a törvény is előírja a kötelező védőoltást. Illetve ha megbetegszik egy állat, akkor a gazda feladata a gyógyíttatás is.

A szakember szerint a gyermekek esetében nagyon hasznos lehet az állattartás: felelősséget tanulnak, gondoskodást. Bizonyos feladatokat, például az etetést már a legkisebbek is el tudják végezni, a nagyobbak pedig még több tevékenységbe bevonhatók, ilyen lehet akár az alomcsere vagy a sétáltatás.

– Arra is fel kell készítenünk a gyermekeket, hogy egy állatról élete végéig gondoskodni kell, az nem lehetséges, hogy megunjuk, és magára hagyjuk – folytatta Cservenák Helga. – Azt is el szoktuk mondani, hogy az állatkínzás bűncselekmény, komoly következményekkel jár, fontos, hogy tegyünk ellene, megelőzzük.

A felelős állattartás hét arany­szabálya: felelősség, szeretet, táplálás, mozgásigény kielégítése, egészség megőrzése, utódokról gondoskodás, harmóniában élni a környezettel.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Megbecsüljük értékeinket

Megbecsüljük értékeinket

2024. 04. 17. | Köves Andrea

– Sopron nemcsak a leghűségesebb, de a legszebb is – nyilatkozta lapunknak dr. Farkas Ciprián a közelgő műemléki világnap apropóján. Április 18. Sopro...

Éves soproni borpárbaj

Éves soproni borpárbaj

2024. 04. 17. | Szilágyi Andrea

– Fontos, hogy Sopronban a bornak ne csak múltja, hanem jövője is legyen – emelte ki dr. Farkas Ciprián a pénteken megrendezett 2024-es Soproni borvid...