Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A mozgás igazi gyógyír
Jancsek Judit SpinRacing oktató otthonról tart online edzéseket

A mozgás igazi gyógyír

| Köves Andrea | Sport

Számos soproni edző azzal segíti a lakásokba szorult vendégeit, hogy online tart ingyen aerobik-, jóga- vagy épp spinningórákat, köztük Jancsek Judit is.

– A mostani helyzet egy olyan traumatikus esemény, ami komolyan veszélyezteti az egyén pszichikai, mentális és fizikai jólétét – emelte ki Jancsek Judit SpinRacing oktató, life-coach, aki jelenleg sportpszichológiát is tanul. – Ami tovább nehezíti, hogy nem tudjuk, meddig tart, mi jön még, teljes bizonytalanságban vagyunk. Ebben a helyzetben különösen fontos a mozgás, mert nincs természetesebb módszer a fizikai és a pszichés állapotunk emelésére. A testedzés hatására olyan hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amelyek jelentősen csökkentik a stresszhormonokat, ez pozitív hatással van a vércukorszintre, a szívfrekvenciára, a légzésünkre, a vérnyomásunkra, de még az anyagcserénkre és az éberségi állapotunkra is. 

A szakember szerint a mozgás hatására jobban megy az összpontosítás, kitartóbbak leszünk, emelkedik a mentális képességünk, hat a viselkedésünkre, könnyebben kezeljük a nehezebb időszakokat, és ami a legfontosabb: erősödik az immunrendszerünk.

– Ha valaki csak most kezdett mozogni, annak azt tanácsolom: legyen fokozatos, tudatos, jól felépített, és lehetőség szerint rendszeres a választott testedzés – mutatott rá Jancsek Judit. – Hiszem, hogy minden mozgás jó, amit sportolás gyanánt végzünk, én magam a kardioedzések és a jóga közötti egyensúlynak vagyok a híve, mindegyikre szükségünk van akár napi szinten is. Természetesen fel kell tudnunk mérni a saját erőforrásainkat, mire adódik most lehetőségünk, hogy mozogjunk. Fontos ezen a területen is a célok kitűzése: érdemes eltervezni, mit sportolunk, mennyit és mikor. Fantasztikus dolog, hogy Sopronban is sok olyan edző van, aki még ebben a helyzetben sem hagyja magára a sportolóit, én magam is csatlakoztam ehhez a kezdeményezéshez, és online órákat tartok a saját vendégeimnek, úgy, hogy az otthonukba kiszállítottuk a bringákat.

A sportszakember azt tanácsolja, hogy ha lehet, naponta mozogjunk, mellette próbáljunk kiegyensúlyozottan étkezni, többször keveset, edzés előtt szénhidrátot, utána fehérjét, a mozgás végeztével mindig nyújtsunk, hagyjunk időt a regenerálódásra.

Kapcsolódó cikkek