Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A növényi alapú étrendek hatásai

A dietetikus válaszol

A növényi alapú étrendek hatásai

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

Egyre többen térnek át a vegetáriánus vagy vegán életmódra. Sokan vallási okokból vagy az állatok védelme és a fenntarthatóság miatt választják. Ezen felül számos egészségügyi előnnyel is jár…

A vegán étrend olyan táplálkozási forma, amely kizárja az összes állati eredetű terméket, beleértve a húst, halat, tejtermékeket és tojást is, sok esetben a mézet is. A vegán életmódot folytatók növényi alapú ételeket fogyasztanak, mint zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, hüvelyesek, diófélék és magvak. Ezekből az alapanyagokból elkészíthetők változatos és ízletes ételek, amelyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is lehetnek.

A vegetáriánus étrend kevésbé szigorú, hiszen csak a húsok fogyasztását zárja ki. Több formája is ismert, például a laktovegetáriánusok csak tejtermékeket fogyasztanak, a lakto-ovo vegetáriánusoknál a tejtermék és a tojás fogyasztása is megengedett.

Milyen egészségügyi előnyökkel is járhat az állati eredetű termékek kiiktatása vagy akár fogyasztásának csökkentése? A növényi alapú étrendet követők általában kevesebb koleszterin- és telítettzsír-tartalmú nyersanyagot fogyasztanak, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez. Általánosságban elmondható, hogy a kevesebb feldolgozott és magas sótartalmú élelmiszerek elhagyása (pl. konzervek, felvágottak) segítheti a magas vérnyomás kezelését.

A növényi rostokban gazdag étrend által az emésztés javulhat, segíthet megelőzni a vastagbéldaganatok kialakulását.Egyenletesebb és stabilabb lesz a vércukorszint is. Vitaminokban és antioxidánsokban gazdag az étrend, amelyek segíthetnek a szabadgyökök elleni védelemben és a sejtek egészségének megőrzésében.

A növényi alapú étrendek a bolygóra is pozitív hatással vannak. Az állattenyésztés az üvegházhatású gázok egyik fő forrása, és rengeteg vízfelhasználást és földterületet igényel.

Ha tenni szeretnénk a saját és bolygónk egészségéért, kevésbé drasztikusan, akár heti egy húsmentes nappal is közelebb kerülhetünk ehhez.

Tekintse meg videóajánlónkat és kvízünket is!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...