Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csökkentse a stresszt!

A dietetikus válaszol

Csökkentse a stresszt!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A szervezetünk mindenféle stresszre ugyanazzal a mechanizmussal reagál, függetlenül attól, hogy a stressz valós vagy vélt eseményből ered. Mind az akut, mind a krónikus stresszorok a „harcolj vagy menekülj!” választ váltják ki. Hormonok szabadulnak fel, amelyek másodperceken belül többféle műveletet indítanak el: pumpálják a vért és az oxigént a sejtjeinkbe, felgyorsítják a szívverést, és növelik a szellemi éberséget. Ez alapvetően egy pozitív dolog, azonban ha tartóssá válik, okozhat gondot.

Mindenki máshogy reagál a stresszre, jelentős hatással lehet azonban az étkezési szokásainkra és a táplálkozásunkra is. Tapasztalhatunk étvágynövekedést vagy -csökkenést, édesség utáni vágyat. A stressz hatással van a cukor- és a zsíranyagcserére, illetve gyomor- és bélpanaszokat is előidézhet.

Nézzünk pár tippet, ami segíthet a stressz enyhítésében:

• kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres étkezés nyugodt, ülő helyzetben,

• kevesebb feldolgozott élelmiszer, több természetes alapanyag,

• rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás,

• magnéziumtartalmú ételek – mángold, spenót, tökmag, lazac, mogyoróvaj, mandula, banán – fogyasztása,

• fermentált élelmiszerek: a probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint például a kimchi, kombucha, savanyú káposzta, fermentált savanyúságok, kefir, joghurt,

• prebiotikus élelmiszerek: a bélbaktériumok tápanyagai, főként magas rosttartalmú zöldségekben és gyümölcsökben, például hagyma, csicsóka, fokhagyma, szója, articsóka, teljes kiőrlésű gabonafélék tartalmazzák,

• B-vitamin-tartalmú ételek: tojás, tejtermékek, húsok, halak, vörös lencse, bab, gesztenye, kelbimbó, cékla, napraforgómag, lenmag (darálva),

• omega-3: segít a stresszkezelésben, hangulatjavító hatása lehet, tartalmazzák a zsíros tengeri halak, algák, dió, lenmag (darálva), chiamag (darálva), repceolaj,

• D-vitamin: javasolt étrend-kiegészítő formájában bevinni a szervezetbe,

• petrezselyem, zöld levelesek: magas anti­oxidáns-tartalmúak, segíthetnek a gyulladás csökkentésében is,

• szezámmag (tahini): magas L-triptofán-tartalma (aminosav), a hangulatszabályzó dopamin és a szerotonin előanyaga,

• kamillatea, citromfűtea: a nyugalmas alvás, szorongáscsökkentés támogatója.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...