Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Egyedi gyerekszobák

| Madarász Réka | Sztárok

Ha különleges és praktikus szobát szeretnénk kialakítani a gyermekünknek, érdemes lak­berendező segítségét kérnünk.

Fodróczy Manuéla hét éve foglalkozik lakberendezéssel. Másfél éve érezte úgy, hogy szívesen foglalkozna gyerekekkel is. Hamarosan össze is hozta a sors egy prémium minőségű gyermekholmikat gyártó márka megálmodójával, Csiki Anitával, és közös vállalkozást indítottak: workshopokat, előadásokat tartanak olyan anyukáknak, akik egyedi szobát szeretnének kialakítani a csemetéiknek. Természetesen a komplett tervezést és kivitelezést is vállalják. 

– A babák eleinte még nagyon rosszul látnak, ezért érdemes a látásukat formákkal, kontrasztos színekkel ingerelni – tudtuk meg Manuélától. – Három–négy hónaposan már fejlettebbek a motoros képességek, ezért lógókkal, faliképekkel, részletgazdag festéssel díszíthetjük a helyiséget. Nyolc hónapos kortól már fotókat is ki lehet tenni, ugyanis ekkor már felismerik a családtagjaikat.

Mivel a csecsemőknek elég későn alakul ki a mélységérzetük, a szinteltolással és a lépcsőkkel vigyázni kell. Kétéves kortól a gyerekek már vágynak a személyes térre, jó megoldást jelenthetnek a manapság rendkívül népszerű sátrak, illetve ha az ágyat tetővel házikóvá alakítjuk. Ahogy erősödik bennük a birtoklási vágy, a gyerkőcök egyre jobban igénylik a saját szobát. Ha ez nem megoldható – különösen lány- és fiútestvérek esetében – javasolt fallal elválasztani az intim zónáikat.

Általánosságban elmondható, hogy a szoba közepét érdemes szabadon hagyni, az alacsony bútorokat pedig vagy a fal mellé helyezni vagy arra rögzíteni

– folytatja a lakberendező. – Kiváló megoldás a polcos szekrény tárolódobozokkal vagy kosarakkal, melyeknek segítségével könnyen rászoktathatjuk a kicsit, hogy pakoljon el maga után. Az iskolásoknál és a tiniknél a szoba már rengeteg funkciót betölt: háló, dolgozó-, hobbiszoba és nappali. Nekik gyakran már arra is igényük támad, hogy a szülők biztosítsanak egy vendégágyat a kis barátjuknak.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...