Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Felejthetetlen élmény
Már gőzerővel készül a szombat esti koncertre a Grunge Electric.

Grunge Electric zenekar: Visszarepülünk kicsit az időben

Felejthetetlen élmény

| Kóczán Bálint | Sztárok

Nagyszabású koncertre készül a soproni Grunge Electric a Nirvana legendás unplugged koncertjének 30. évfordulója alkalmából. Tarnai László lapunknak arról mesélt, miért is lesz különleges a november 4-ei fellépésük.

– Mit is takar ez az un-plugged koncert?

– Az MTV Unplugged in New York a Nirvana grunge-zenekar koncertalbuma, amely egy akusztikus koncert felvételeit tartalmazza, amit 1993. november 18-án rögzítettek. Először az MTV-n sugározták 1993. december 14-én. A megszokástól eltérően főleg kevésbé ismert dalokat és feldolgozásokat adtak elő, és Kurt Cobain 1994. áprilisi halála után adták ki. Ezt a koncertet próbáljuk meg rekonstruálni.

– Mennyire nehéz újra előadni ezt a koncertet?

– Ez volt annak idején a legtöbbet játszott koncert az amerikai MTV-n, világszerte óriási rajongótáborral. Az akkori tinédzserek, akik ma nagyjából annyi idősek, mint mi, kívülről fújták a dalokat, ami azóta is így van. Ebben is rejlik a nehézsége, hogy bár egy tábortűzi hangulatot idéz fel, mégis jóval több van benne, egy kultikus koncert. Természetesen mi is készülünk csellóval és harmonikával is.

– Számotokra is meghatározó ez a komoly évforduló?

– A zenekar tagjai azokban az időkben voltak tinédzserek. Ezeken a dalokon és előadóikon nőttünk fel, ezért is meghatározó nekünk. Visszarepülünk kicsit az időben, jó átélni megint azokat az éveket.

– Mit ad ez a program azoknak, akik ellátogatnak a koncertre?

– Velünk együtt fiatalodhat meg ismét mindenki, aki eljön november 4-én a Búgócsiga Akusztik Gardenbe. Arra számítunk, hogy a velünk egykorúak most már gyermekeikkel együtt érkeznek erre a bulira, és élik együtt át velünk újra a grunge-zene ikonikus koncertjét.

– A Nirvana számotokra mit jelent?

– Egy különleges formáció, akik hárman anno elképesztő zenéket, dalokat, albumokat szereztek. Velük kezdődött egy fantasztikus zenei irányzat – a grunge –, és jóformán az énekes halálával velük is ért véget. Óriási hatással voltak és vannak a mai könnyűzenére.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...