Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gesztenyézzünk együtt!

A dietetikus válaszol

Gesztenyézzünk együtt!

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk? Rovatunkban a dietetikus ad hasznos tippeket.

A gesztenye őshonos fafaj, amely a Castanea nemzetségbe tartozik. Rusztikus bőrös héjával és diós ízével kiemelkedik a többi gyümölcs közül. A gesztenyefák sűrű erdőket alkothatnak. A gesztenyék begyűjtése az ősz egyik legnépszerűbb tevékenysége volt. A gesztenye gazdag számos tápanyagban, például rostokban, C-vitaminban és B-vitaminokban.

Emellett kiváló fehérjeforrás, és alacsony zsírtartalma miatt a gesztenyék kiválóan beilleszthetők az egészséges étrendbe, koleszterint nem tartalmaznak. Szénhidráttartamuk kicsit magasabb, így cukorbetegek mértékkel fogyasszák! Gluténmentes diétába is könnyen beilleszthető alternatíva, jó szénhidrát- és rostforrás.

Gesztenyés kakaós muffin:

Hozzávalók: 1 csésze főtt/ sült gesztenye, 1/2 datolyaőrlemény, 2 tojás, 1/4 csésze kakaópor, 1/4 csésze liszt (fele zabliszt), 1 teáskanál sütőpor, 1/4 csésze vaj (olvasztva), 1 teáskanál vaníliakivonat, csipet só, 1/4 csésze apróra vágott dió vagy mogyoró.

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, a muffinformát kibéleljük a papírokkal. A gesztenyéket egy botmixerrel pépesítjük. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a gesztenyepürét, a datolyaőrleményt, a tojásokat, a kakaóport, a liszteket, a sütőport, a vajat, a vaníliakivonatot és egy csipet sót! Ha szeretnénk, adjuk hozzá az apróra vágott diót vagy mogyorót, és keverjük el a tésztában! Öntsük a tésztát a muffinformákba, úgy, hogy mindegyik forma legfeljebb 2/3-ig legyen! Süssük a muffinokat 20–25 percig! Miután megsültek, hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk és élvezzük!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...