Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jelmezötletek farsangi bulikra
Fotó: Illusztráció

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Jelmezötletek farsangi bulikra

| Madarász Réka | Sztárok

A farsang nemcsak a gyerekek nagy kedvence, hanem a felnőtteknek is remek alkalmat kínál arra, hogy vicces házibulikban mutathassák meg egyedi jelmezeiket. Lássunk néhány ötletet ehhez!

A farsang vízkereszttől (január 6.) egészen a húshagyó keddig tart (húsvétvasárnap előtti 47. nap), ami idén február 14-re esik. Ez régebben a párválasztás időszaka és egyben esküvői szezon is volt, mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt házasodni. A falvakban a legények bálokat szerveztek. A lányok a rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki – ha viszonozta a hölgy érzéseit – a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte azt. Tehát a báli szezon legfontosabb része az eljegyzés volt, ez az időszak azonban a szokások felrúgásáról és kigúnyolásáról is szólt. Az álarcok és maszkok viselése arra vezethető vissza, hogy a névtelenség és arctalanság mellett szinte bármit meg lehetett tenni szabadon.

Az utóbbi években divatba jöttek azok az összejövetelek, ahol a ’60-as, ’70-es vagy ’80-as évek divatjának megfelelően kell megjelenni, farsangkor pedig egyre népszerűbbek a felnőtt jelmezes bulik. Van, aki izgalmas lehetőségnek tartja, hogy más „bőrébe bújhat”, és rögtön nekilát összeeszkábálni valamilyen különleges szettet, másnak a háta közepére sem hiányzik egy ilyen alkalom.

Honnan is szerezzünk jelmezt? Vannak olyan használtruha-üzletek és internetes oldalak, ahol olcsón beszerezhetünk egy-egy kelléket; ha szerencsénk van, akár egy egész jelmezt. Ebben az esetben már azon sem kell gondolkodnunk, hogy minek öltözzünk be. Ha szeretnénk valami saját készítésűt, de nincs időnk vagy kézügyességünk, esetleg egyszerűen csak inspirációra van szükségünk, az interneten rengeteg képgaléria található, melyekből meríthetünk. Találhatunk javaslatokat például arra vonatkozóan, milyen egy egyszerűen elkészíthető macska-, denevérnő-, szuperhős- vagy mosdószivacsjelmez. Jó szórakozást!


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...