Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Karácsonykor is tudatosan

A dietetikus válaszol

Karácsonykor is tudatosan

| Németh Kinga | Sztárok

Gyermekkori elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri gondok – napjainkban mindegyik népbetegségnek számít. De mit tehetünk a megelőzésükért, hogy minél tovább, egészségesen éljünk?

Az ünnepi szezon kísérői legtöbbször a tartalmas, kiadós ételek, sütemények. Nem kell lemondanunk az ínycsiklandó karácsonyi fogásokról ahhoz, hogy egészségtudatosak legyünk az ünnepek alatt is. Általánosságban elmondható, hogy sosem a decembertől januárig tartó időszak a meghatározó az egészséges életmód tekintetében, hanem a januártól decemberig tartó. Az alábbiakban hasznos tippeket adunk, hogyan tarthatjuk meg az egyensúlyt az étkezés és az élvezetek között az ünnepi időszakban.

Kiegyensúlyozott tányér

Amikor a karácsonyi asztalhoz ülünk, gondoljuk át, milyen ételeket választunk! A zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, változatos köretek és fehérjeforrások – mind növényi, mind állati – egyaránt fontosak a megfelelő tápanyagbevitel, jóllakottság szempontjából.

Minőségi étkezés

A karácsonyi időszak a családi összejövetelek és a baráti találkozók ideje. Az étkezés ne csak az evésről szóljon, hanem az együtt töltött időről is! Ügyeljünk arra, hogy lassan és élvezettel fogyasszuk el a vacsorát!

Testmozgás és aktivitás

Ne felejtsünk el időt szánni a testmozgásra az ünnepi időszakban is! Sétáljunk a friss levegőn, korcsolyázzunk, építsünk hóembert! A nagy sürgés-forgás közepette is beiktathatunk egy 10–15 perces átmozgató tornát.

Mértékletesség

A desszertek és édességek elkerülhetetlenek, és nem is kell elkerülni őket a karácsonyi időszakban. Próbáljunk mértékletesen fogyasztani, és válasszunk minőségi édességeket!

Előretervezés

Az előretervezés segíthet a tudatosságban, könnyebb a menüt is összeállítani. Ha úgy alakul az ünnepi időszak, hogy egy nap akár több helyen is étellel várnak, igyekezzünk könnyebb ételeket választani, és bátran mondjunk nemet, ha már nem kérünk többet a kínált ételből!

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...