Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Közelebb az ünnephez
A Concentio tagjai szeretnének a karácsonyi időszak után is aktívak maradni.

Karácsonyi álom: A Concentio varázslatos koncertre készül

Közelebb az ünnephez

| Kóczán Bálint | Sztárok

Különleges adventi koncertre készül a Concentio Kamarakórus december 2-án az újranyitott GYIK-ban. A csak hölgyekből álló, baráti énekegyüttes egészen biztos, hogy színt visz az ünnepi készületekbe karácsonyi műsorával.

– Együttesünk 2021 őszén alakult, az ötletgazda és a kórus motorja Süle Nóra – kezdték történetüket a Concentio tagjai. – Olyan énekelni szerető, baráti társaság verbuválódott össze, akiknek ez a fajta tematikus, közös éneklés hiányzott az életéből. A zenés színházi előadásokban – valamilyen formában – már korábban is feltűnt mindenki, de az az igazi, klasszikus öröméneklés még hiányzott a palettáról.

A soproni kamarakórus már nagy lendülettel készül adventi fellépésére.

– Az elsődleges cél az volt, hogy a karácsonyi ünnepkörből ismert és kevésbé ismert dalokat dolgozzunk fel több szólamban – folytatták. – Az első szezon egészen kiválóan sikerült. A debütálás pedig több felkérést is magával hozott. Ekkor azonban már nemcsak karácsonyi dalok, hanem egyéb könnyűzenei szerzemények is bekerültek a repertoárba. A mostani a harmadik szezon, amikor az ötfős kórus együtt készül az adventi időszakra.

A tagok különböző háttérrel és zenei előképzettséggel érkeztek. Ambrusné Csillag-Szabó Katalin zeneiskolai tanulmányait zongora és magánének szakon végezte. Közgazdász diplomája mellett Budapesten és Bécsben tanult operaénekesektől klasszikus éneket, de szívesen kísérletezik más műfajokban is. Holzmann-Szalai Dóra a Sopron Balett alapító tagja, kiváló táncművész. Több mint 10 éves soproni pályafutása alatt már számtalanszor bebizonyította, hogy nemcsak a tánc, hanem a színpadi jelenlét egyéb formái is közel állnak hozzá, így például az éneklés is. Horváth Enikő Sára szintén a sokoldalúság példája. A hétköznapokban a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön alezredese, aki egyébként énektanárként és kórusvezetőként szerzett diplomát. Süle Nóra az együttes megálmodója, a Horváth József Alapfokú Művészeti iskola zongora és szolfézs szakos tanára. Csakúgy, mint Kata és Enikő, ő is a színházi énekkar oszlopos tagja. Szupper Fanni a soproni teátrum művészeti titkára. A Gór Nagy Mária Színitanodában szerzett színészképesítést, így a színpad világa nem áll messze tőle. Gimnazista kora óta foglalkozik komolyabban az énekléssel.

– Rendkívüli boldogsággal a szívünkben készülünk a Karácsonyi álom című koncertre. Nyilvánvalóan egy ötfős női együttes esetében előfordulnak eltérő vélemények, azonban minden alkalommal sikerül ezeken felülkerekedni és igazi csapatként működni – mesélték az énekesnők.

A Concentio tagjai szeretnének a karácsonyi időszak után is aktívak maradni. A csapat rendkívül összetett, így nem titkolt vágyuk, hogy az egyes tagokhoz közelálló zenei műfajokba is ellátogassanak, kísérletezzenek. Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan hallhatunk egy-egy musicalfeldolgozást vagy akár egy Disney-mese betétdalát kicsit másképp.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...