Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Műtétekkel a szépségért?
Megnőtt az igény a műtét nélküli beavatkozásokra – tudtuk meg dr. Pap Sándor plasztikai sebész szakorvostól. Fotó: Filep István

Női sarok – stílus, divat, praktikák

Műtétekkel a szépségért?

| Madarász Réka | Sztárok

Ma már nem számít tabunak, ha valaki plasztikai műtétet végeztet magán. A pandémia meglepő változást hozott: már a járvány alatt is a sokszorosára nőtt és azóta sem csökkent a szépészeti beavatkozások száma.

Európában – így Magyarországon is – az átlagemberek még viszonylag szemérmesek, ám a celebek már nyíltan felvállalják a plasztikai műtéteket. Az USA teljesen más világ: ott az a furcsa, ha valaki bizonyos kor fölött nem operáltatja meg magát.

– Az is újdonság, hogy ajándékba adnak műtéti lehetőséget – tudtuk meg dr. Pap Sándor plasztikai sebész szakorvostól. – Megnőtt az igény a noninvazív és minimál invazív, vagyis műtét nélküli beavatkozásokra is. Ezek közé tartozik a botox, a ránc- és ajakfeltöltés, az ultrahangos kezelések, a fonál- és szálbefűzések, illetve a PRP- (közismert nevén Drakula-) terápia. Ezek a kezelések eredményesek, de igazán látványos változást a műtéti beavatkozásokkal lehet elérni.

Pap Sándor 45 éve dolgozik a szakmában, és arra int, hogy legyünk óvatosak a noninvazív eljárásokkal, ugyanis sok nem szakmabeli is foglalkozik velük. Szövődménye pedig mindennek – még egy ártatlannak tűnő injekciónak is – lehet.

– A legszélsőségesebb eset, amiről hallottam, szerencsére nem Sopronban fordult elő – tette hozzá. – Egy külföldről érkezett „szakember” onnan hozott anyagokkal egy szállodai szobában végzett egyet az említett eljárások közül.

 Annak ellenére, hogy változatlanul a mellnagyobbítás, -kisebbítés és -felvarrás vezeti a népszerűségi listát a plasztikai műtétek rangsorában, ne gondoljuk, hogy egy szakember tevékenysége ebben merül ki, hiszen a plasztikai sebészet mindössze 25 százaléka szépészeti, 75 százaléka viszont helyreállító sebészet.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...