Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Örömzenélés a Jazzpointtal
A Jazzpoint repertoárja nagyon változatos, megtalálhatók benne ismert swing, latin, bossa nova és fúziós dzsesszszámok is. Fotók: Rombai Péter

Február 23-án tartanak ismét különleges hangulatú dzsesszestet

Örömzenélés a Jazzpointtal

| Kóczán Bálint | Sztárok

Spontán örömzenélésre hívják a helyi zenészeket a Csig-art jam session keretében. Molnár Tomy szaxofonművész, a soproni Jazzpoint zenekar egyik alapítója a fiatal tehetségeket is szeretné motiválni.

– Milyen céllal hívtátok életre a Csig-art dzsesszsorozatot?

– A 2022 őszén indult a sorozat, a dzsesszestek fő célja a minőségi és hamisítatlan dzsesszprodukciók meghonosítása, ezáltal egy műértő és igényes törzsközönség, közösség kialakítása volt. A kezdeti koncertek jam-sessionnel párosultak. Várunk minden hangszeres zenészt és énekest, akik a spontán örömzenélés rejtelmeit és izgalmait nemcsak a közönség soraiból, hanem a színpadon is át akarják élni.

– A soproni Jazzpoint hogy jött képbe?

– A Jazzpoint egy soproni dzsesszkvartett, amelynek felállása alkalmanként változik. Mi vagyunk a Csig-art jam session estek „house bandje”. Az estet egy koncerttel nyitjuk, majd örömzenélés következik. A repertoárunk nagyon változatos, megtalálhatók ismert swing, latin, bossa nova és fúziós dzsesszszámok is.

– Február 23-án jöttök össze legközelebb…

– Ezúttal remek latin dzsessz lesz a domináns. Az örömzene mindig különleges, több helyi művész csatlakozott már hozzánk, de Győrből és Ausztriából is érkeztek muzsikusok. Reméljük, így lesz ez most is.

– Ezeken az esteken mennyire kell befogadónak lennie a közönségnek?

– Ezeken az alkalmakon bárki hallhat ismertebb számokat, és a közönségnek sem kell kimondottan „vájtfülűnek” lennie, mert sohasem játszunk elvont dalokat. Gyakran felcsendülnek ismert dzsesszsztenderdek, mint például a Fly me to the moon, de népszerűek Antonio Carlos Jobim bossa novái, Paquito D’Rivera latin szerzeményei és Herbie Hancock dzsessz–rock kompozíciói is. Emellett volt példa arra is, hogy mai ismert popszámok szólaltak meg dzsesszes verzióban például Bruno Marstól vagy Charlie Puth-tól.

– A fiatalokat is szeretnétek motiválni?

– Mivel tavaly elindult a zeneiskolában a dzsessz tanszak, a tervek között szerepel a diákok megszólítása, hogy ők is részt vegyenek az örömzenélésben, és megismerjék a közös muzsikálás élményét a színpadon.

A Jazzpoint legközelebb február 23-án, pénteken 20.30-tól lép fel a Búgócsigában. Az alapfelállás: Bódás Zsuzsanna (zongora), Molnár Tamás (szaxofon), Vida Mihály (dobok) és a jelenleg Bécsben élő basszusgitáros–nagybőgős, Rácz Roland. A formáció az elmúlt koncertek alkalmával kiegészült helyi zenészekkel, mint például Cséplő Norbert (gitár) és Szabó Zoltán (basszusgitár). Február 23-án a dobokon Stöckert Ádám játszik.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...