Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Prakker-bulik erőlködés nélkül
A Prakker mai tagjai – balról Kerekes Gábor billentyű, Kőmíves Péter ének, Zsidákovits-Balogh Barbara ének, Tapolczay László dob, Türk Ferenc gitár; guggol Urbán Zsolt basszusgitár.

A formáció több mint ötven éve Sopron meghatározó zenei színfoltja

Prakker-bulik erőlködés nélkül

| Kóczán Bálint | Sztárok

Van, ami 1969 óta hozzátartozik a város zenei életéhez. Méghozzá a Prakker! A legendás zenekar sokat változott ez idő alatt, de a mai napig népszerű, és február 23-án ismét a Lisztben koncertezik. Türk Ferenc mesélt a formációról.

– A Prakker egy fogalom a városban. Mi lehet a titok?

– Talán, mert az elsők közt volt Sopronban, amelynek tagjai elektromos gitárt akasztottak a nyakukba, és az akkor még kevéssé ismert, nyugati zenét adtak elő a fiataloknak. Titokról nem beszélnék, az maga a zene, ami felszabadítja a hallgatóját, a rock&roll egy életérzés, ami közösségben ismerkedve, táncolva, iszogatás közben van hatással a hallgatóra.

– Mennyit változott az elmúlt évtizedek alatt a formáció?

– A felállás rengeteget változott, tekintve, hogy 1969-ben alakult a zenekar. Sok régi zenész már nincs köztünk, de emlékük motiváló erővel hat a mai napig. A legrégebbi prakkeros az énekesünk, Kőmíves Péter, aki már a hetvenes években, a legendás zárgyári időkben is frontembere volt a zenekarnak. Legfiatalabb tagunk Balogh Babó, aki énekhangjával a blues- és a rockszámokat is hitelesen prezentálja. Billentyűs hangszereken Kerekes Gábor, basszusgitáron Urbán Zsolt játszik. Tapolczay László dobos és Türk Ferenc szólógitáros is immár húsz éve tolják a zenekar szekerét. A zenekar repertoárja folyamatosan frissül, de vigyázunk arra, hogy stílusidegen jegyek ne kerüljenek a színpadra. Gondolok itt esetleges divatos, rockzenével nem összeegyeztethető számokra.

– Biztosan megvan a „prakkeres” közönség. A fiatalok mennyien vannak jelen a koncertjeiteken?

– Nem jellemző a negyvenen aluliak tömeges érdeklődése. Érdekes azonban, ha fiatalok beesnek a buliba, ott is maradnak, és a végén veregetik a vállunkat, együtt örülünk. Köszönhető ez talán a zene kortalan hatásának is, meg annak, hogy a színpadon lazán, vidáman, erőlködés nélkül játszunk. Az ősprakkeros közönség sajnos egyre kisebb számban vesz részt a bulikon, hiszen ők is már az éltesebb korosztályt képviselik.

– Február 23-án milyen buli várható tőletek?

– A Moby Dick zenekarral ellentétben mi a rockzene derűsebb, táncolhatóbb irányát céloztuk meg. Szeretnénk a bennünk lévő vidámságot, lazaságot átadni a közönségnek. Zenéink nagy része ismerős lesz a hallgatóságnak. Ismert klasszikusok mellett a Prakker saját – 70-es években íródott – számai közül is néhányat műsorra tűzünk.

Moby Dick – Prakker koncert: Február 23., péntek 19 óra, Liszt-központ

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...