Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Újabb Moby Dick nagylemez
A soproni Moby Dick koncert repertoárjába olyan dalok is bekerülnek, amelyek manapság ritkaságnak számítanak.

32 év után ismét a Liszt-központban koncertezik a soproni zenekar

Újabb Moby Dick nagylemez

| Kóczán Bálint | Sztárok

Hosszú idő után lép fel ismét a Liszt-központban a Moby Dick. A legendás zenekar itt adta egyik első koncertjét a nyolcvanas évek legelején, olyan telt házzal, amit azóta is emlegetnek a városban.

– A Moby Dick egy ideje újra fénykorát éli. Helytálló ez a megállapítás?

Schmiedl Tamás: – Kétségtelen, hogy az elmúlt években felpörgettük a fordulatszámot, és ezt a közönség örömmel és hálával fogadta. A koncerteken jó pár helyen kitehettük a telt ház táblát, de alapvetően mindenhol szép ház előtt játszhattunk. Úgy érezzük, vannak még tartalékok a zenekarban és a műfajban, tudjuk mozgósítani a régi tábort, ugyanakkor örömteli, hogy egyre több fiatallal is találkozunk a koncerteken.

– Rengeteg helyszínen felléptetek… Mit emelsz ki?

Gőbl Gábor: – A Covid-korlátozások feloldása óta 70 koncertet adtunk szerte a Kárpát-medencében. Hosszú idő után eljutottunk olyan helyekre is, ahol régen játszottunk. Örömmel nyugtáztuk, hogy olyan nagyvárosokban, ahol sajnos már csak 5–25 százalék közti a magyarság részaránya – mint például Pozsony, Kassa, Kolozsvár, Nagyvárad, Arad – sem felejtettek el minket a műfaj rajongói, és telt házas koncerteket adhattunk. A fellegvárunk persze azért Budapest maradt, és azon hazai rockfesztiválok, ahol még számítanak a szervezők a fémzenét játszó előadókra.

– Mi áll a töretlen népszerűség hátterében?

S. T.: – Remek lemezeket és dalokat írtunk, és energikus koncerteket adunk. Kitartottunk az elképzeléseink mellett, a saját utunkat járjuk ma is. A közönségünk elkötelezett és hűséges, töretlenül támogatja a zenekart.

– Új dalok várhatók?

S. T.: – Az új album zenei anyaga több mint fél éve kész, a szövegekkel viszont lassan haladunk, de szerencsére sikerült ezen a téren is továbblépni, és idén mindenképpen megjelenik. Az év első felében stúdióba vonul a csapat…

G. G.: – Öt év után jelenik meg új nagylemez, ez pedig eléggé feszessé teszi az év történéseit, de a koncertekkel sem állunk le…

– Február 23-án nagyszabású bulival készültök.

G. G.: – Egy különleges helyszínen, a Liszt-központban, ahol a zenekar kezdeti évtizedében, azaz a nyolcvanas években számos alkalommal lépett fel. A Popzsák, Rocktojás, Rockgyermekei fedőnevű bulik után immár az 1990–1992 közötti sikerkorszakban önállóan töltötte meg a zenekar a Lisztet. A patinás falak között azonban már harminckét éve nem zenéltünk. Olyan dalok is bekerülnek a repertoárba, amelyek manapság ritkaságnak számít.

Moby Dick és Prakker koncert: Február 23., péntek 19 óra, Liszt-központ

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...