Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jön Varnus Xavér
Varnus Xavér rajong Bach zenéjéért

Az evangélikus templomban koncertezik az orgonista

Jön Varnus Xavér

| Munkatársunktól | Sztárok

Visszatér Sopronba Varnus Xavér: a világszerte ismert virtuóz június 18-án ad nagyszabású hangversenyt az evangélikus templomban.

A koncert egyik különlegessé­ge, hogy felcsendül majd Bach Máté Passiójának és Ravel Bolerójának két orgonára írott változata. Ezekben az ifjú csodaorgonista, Barnkopf Balázs játszik együtt a mesterrel. A kü­­lönleges alkalomra egy nagy, amerikai koncertorgona érkezik a templomba.

Varnus Xaver neve szinte minden komolyzene-rajongó számára ismert. 2010-ben a ma­­gyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Köztársasági Érdemrend Kö­­zép­keresztjét vehette át, míg 2013-ban telt házas, ünnepi kon­­cert­­jeivel az orgonista nyitotta meg a Berlini Nyári Fesztivált a berlini dómban. Ötvenedik születésnapja alkalmából a te­­hetség Bach sírja fölött adott telt házas hangversenyt a lipcsei Tamás-templomban.

Varnus Xaver huszonhét or­­szág­ban több mint háromezer hangversenyt adott életében. Övé a zenetörténet egyetlen négyszeres platina orgonalemeze.

Arról, hogy gyermekkora óta miért ragaszkodik ennyire Bach zenéjéhez, Xavér ezt nyilatkozta: – Volt a barokk zene, volt Bach, és a kettőnek szinte semmi köze sem volt egymáshoz. Tapintatosan hallgatunk róla, hogy a né­­hány nagy – Händel, Vivaldi, Telemann – mögött az elviselhetetlen középszer siserehada tenyészett a barokk korban. És ekkor, valamely megmagyarázhatatlan természeti jelenségként egyszer csak színre lép Bach, az egykori pozsonyi molnár, Veit Bach dédunokája. Mint egy bű­­vös prizma, magába tükrözte az európai zene őt megelőző ezer esztendejének eszenciáját, és előrevetítette azt, örökre megha­­tározva a zene fejlődését. Isten hangja volt ő, nem vitás.

Kapcsolódó cikkek

Muzsika határokon túl

Muzsika határokon túl

2024. 04. 17. | Kóczán Bálint

Újabb mérföldkőhöz érkezett karrierjében Kónyai Tibor. A soproni zeneszerző–zongorista saját formációjával egyre gyakrabban lép fel külföldön, de több...